kniha Rudý Zeman

Rudý Zeman – Jaroslav Kmenta (2019)

Politický thriller z pera předního českého investigativního novináře Jaroslava Kmenty. Vyšlo také jako audiokniha. Doporučujeme.

Zeman a jeho akce: akce Olovo, deblokace ruského dluhu, Mostecká uhelná, korunovační klenoty, pomsta ČSSD, podvody v prezidentských volbách …

Zeman a jeho kamarádi: Šlouf, Nejedlý, Minář, Kellner, Klaus, Babiš,

 

ukázka ze str. 411
* * *
Jak se Moskalev dostal k česko-ruské zakázce, popsal podnikatel už ruským kolegům ze serveru The Insider. Moskalev jim řekl, že byl v devadesátých letech členem tenisového klubu Velký klobouk, který pořádal turnaje za účasti členů ruské vlády a velkého byznysu. Organizátorem tohoto klubu byl bankéř Jaroslav Kalagurskij, který do něj uvedl také zakladatele české firmy Falkon Capital Paata Mamaladzeho. Moskalev se o obchodní příležitosti v Česku dozvěděl právě na tenise od svého přítele Kalagurského. Byla to náhoda, kterou chtěl Moskalev proměnit ve svůj velký byznysový úspěch. „Můj přítel Oleg Sysujev, který v té době odešel z administrativy prezidenta, mi zařídil setkání s ministrem financí. Tím byl v té době budoucí premiér Michail Kasjanov,“ řekl Moskalev. Oleg Sysujev, který se stal mnohem později prvním místopředsedou představenstva velké ruské banky Alfa Bank, to serveru The Insider potvrdil. „Sysujev řekl, že se seznámil s Moskalevem v tenisovém klubu Velký klobouk, kde společně vyhráli dokonce turnaj v soutěži družstev. Ale pokud šlo o splácení ruského dluhu České republice, Sysujev řekl, že si na tyto okolnosti, nepamatuje, protože se vnějšími dluhy nezabýval‘,“ uvedl The Insider. Moskalev podle svých slov navrhl Kasjanovovi, aby se dluh splácel ze zisku, který vznikne při vývozu ruské elektřiny do ciziny. Proto byla do celého projektu zapojena ruská monopolní energetická společnost RAO JES, v jejímž čele stál právě Anatolij Čubajs. To, co popisoval svědek Moskalev, se skutečně stalo. Ruský stát nechal prostřednictvím RAO JES vyvážet elektrickou energii do Běloruska a na Ukrajinu – to vše s prostředníkem, kterým byla „pražská firma“ Falkon Capital. Zisk z prodeje elektřiny se pak rozdělil na dvě částky. Z více než miliardy dolarů získaných z prodeje elektřiny se poslalo do České republiky 400 milionů dolarů. A zbytek 750 milionů se podle Moskaleva použil k vyplacení provizí. Z této obrovské sumy se měly podle Moskaleva uspokojit politici, úředníci a podnikatelé v Rusku i v Česku. Všechny transakce se prováděly sofistikovaným způsobem. Velká část peněz, které Falkon Capital vyplatil nejdříve českému státu, pocházela z úvěru u jedné světové banky, které to pak Falkon Capital splatil z peněz získaných z prodeje elektřiny. Falkon Capital později – v roce 2008 – investoval 1,5 miliardy eur (asi 40 miliard korun) v ruské Kalmycké republice do obřího projektu větrných elektráren. A také si koupil Hotel Praha v pražských Dejvicích, který si nechali za socialismu vybudovat komunističtí pohlaváři pro své stranické a soukromé účely. Hotel patřil ve své době k nejluxusnějším. Falkon Capital za něj zaplatil půl miliardy korun. V roce 2013 se jeho vlastníkem stala finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
* * *
V těch číslech, kolik měla Česká republika z deblokace získat, byl trochu zmatek. Což bylo způsobeno i tím, že oficiální data nechtěla a nechce vláda dodnes zveřejnit, neboť vše podle ní podléhalo utajení. Pokud se ale budeme držet informací, které s odstupem let publikoval ruský investigativní server The Insider, měl český stát obdržet 400 milionů dolarů a firma Falkon Capital získala z celé deblokace na provizích dalších 750 milionů dolarů. Právě na tento údaj mě upozorňoval hacker, s nímž jsem v lednu 2018 komunikoval. Krátce po odeslání odkazu na článek serveru Aktuálně.cz mi totiž anonymní hacker, jehož jsem si pojmenoval jako „Lisbeth Zemanderová“, napsal: „Jedno procento ze 750. Zvláštní souhra náhod.“ Hacker si do tohoto kontextu zasazoval svou informaci, že v Belize je uloženo 7,4 milionu dolarů. Což bylo plus minus jedno procento z částky, která byla uvolněna na provize. Obvykle se při tak vysokých sumách skutečně dávají provize kolem jednoho procenta. Pro představu: 7,4 milionu dolarů, které údajně ležely na účtu v Belize, by představovalo v přepočtu při tehdejším kurzu dolaru částku 150 milionů korun. „Jo jo. Četl jsem ten článek. Tím to podle mého všechno začalo – ruský dluh,“ napsal jsem hackerovi to, co jsem už jednou zmínil,
* * *
Bývalý ruský podnikatel Vladislav Moskalev mi sdělil, že v době, kdy se na případu deblokace ruského dluhu podílel, se mluvilo o tom, že z provize bude uvolněno 50 milionů dolarů pro českou stranu. „Kolik peněz měli získat čeští politici na soukromé účty nebo pro potřeby vládní strany?“ zeptal jsem se ho. „Podle mého názoru to bylo nejméně 50 milionů dolarů,“ uvedl Moskalev. „O tom, že část peněz z celé deblokace byla použita k podplácení českých úředníků, nepochybuji,“ dodal.

Více se dozvíte v knize.

,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika